Διενέργεια εμβολιασμού αλεπούδων από αέρος

Διενέργεια εμβολιασμού αλεπούδων από αέρος

Σύμφωνα με έγγραφο της Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των αλεπούδων με ρίψεις εμβολίων από αέρος από τις 11 Οκτωβρίου 2013. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό τα αεροπλάνα θα ρίξουν τα εμβόλια από τις 11-15 Οκτωβρίου για τους νομούς Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής. Στις 16 ως 18 Οκτωβρίου για τους νομούς Ημαθίας, Πέλλας. Για τις 19 και 20 Οκτωβριου για το νομό Πιερίας. Για τις 21-24 Οκτωβρίου για τους νομούς Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών.

Παρακαλείσθε να μην αγγίζετε τα δολώματα. Τα δολώματα γράφουν επάνω ότι είναι επικίνδυνα, έχουν τηλέφωνο για πληροφορίες και φέρουν μέσα τους το εμβόλιο κατά της λύσσας. Μην τα σπάτε και μην τα αγγίζετε. Ενημερώστε επίσης τα μικρά παιδιά να μην τα πειράξουν αν τυχόν τα βρούνε.

Επίσης ο ιός της λύσσας που υπάρχει με μορφή εμβολίου μέσα στο δόλωμα θα παραμείνει ζωντανός-ενεργός για 7 ημέρες από την ημερομηνία της ρίψης. Προσπαθήστε όσο αυτό είναι εφικτό να παρακολουθείτε το σκύλο σας για τυχόν δάγκωμα του δολώματος. Το δόλωμα δεν είναι επικίνδυνο για το σκυλί σας (είτε είναι εμβολιασμένο είτε όχι), ΑΛΛΑ ο ιός αν το φάει ο σκύλος θα είναι ζωντανός στη γύρω στοματική κοιλότητα του σκύλου. Για το λόγο αυτό, για τουλάχιστον μία (1) εβδομάδα, ΜΗΝ ΒΑΖΕΤΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ. Όταν σας φέρνει το θήραμα, αν μπορείτε, να φοράτε γάντια για να το πάρετε.

Η επιχείρηση με τα αεροδολώματα θα συνδυαστεί κατόπιν με τη συλλογή δειγμάτων από αλεπούδες, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν λάβει το εμβόλιο. Αντίστοιχοι αεροεμβολιασμοί θα επαναληφθούν την άνοιξη και λογικά, καθώς η λύσσα έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας, θα συνεχίζονται για 2 φορές το χρόνο.

Για περαιτέρω πληροφορίες ανατρέξτε στα παρακάτω ενημερωτικά φυλλάδια.